Individuele therapie &
Relatiecoaching Goes

Lichaamsgeoriënteerde therapie

Zuiver van hart,
trekken we de wereld door
en raken in de ban
van alles om ons heen.
Je bent steeds ergens naar op zoek.
Maar het ontgaat je,
dat je dat wat je zoekt al bent.
.
Rumi

Als je er met praten alleen niet uit komt…..

Vaak lukt het niet om een probleem op te lossen met alleen ons hoofd. We piekeren, breken ons hoofd erover en proberen zo tot een oplossing te komen. Of we ‘parkeren’ het probleem zodat we er geen last meer van hebben. Je ervaart dan minder vervelende dingen, maar ook al het fijne wat te voelen is wordt minder. Het thema wat speelt blijft ondertussen je leven beïnvloeden en je merkt dat je op de één of andere manier vastloopt.

Je hebt bijvoorbeeld last van onrust, terugkerende gedachten of een algemeen gevoel van niet lekker in je vel zitten en niet kunnen genieten van het leven. Mogelijk merk je aan jezelf dat het zinvol is om naast je verstand ook je gevoel te gaan volgen. Door meer je gevoel te gaan volgen vind je vaak ook het antwoord op het thema wat voor jou speelt. Je krijgt inzicht, ontplooit veerkracht in jezelf en bent beter in staat om verantwoording te nemen voor je leven.

Ons lichaam is de meest zuivere afspiegeling van wie we zijn en hoe we in het leven staan. Het is al langer bekend dat non-verbale communicatie en lichaamstaal veel sneller worden opgepikt dan het gesproken woord. Het dagelijkse taalgebruik zit vol met verwijzingen naar de band tussen lichaam en verstand. Het hart op de tong dragen, de rug recht houden, op je tenen lopen, het hoofd koel houden. Even een aanraking zegt vaak meer dan duizend woorden.

In de loop der jaren van ons leven doen we veel ervaringen op. Het effect van deze ervaringen wordt in onze herinnering en ons lichaam opgeslagen. Onverwerkt verdriet, woede of angst rondom een thema kunnen je gaan beperken om je leven op een fijne manier te leven. Iedereen heeft zijn eigen levensthema’s; relaties, werk, vriendschap, gezondheid, afscheid, seksualiteit of familie.

Bovengenoemde oorzaken kunnen zich manifesteren in lichamelijke klachten die doorgaans heel goed behandeld kunnen worden met lichaamsgeoriënteerde therapie. Ook staan er voorbeelden genoemd van de mogelijke veranderingen na de therapie, lees meer.

In de sessies kijk ik mee naar jouw thema’s, ik ben er om je te begeleiden en ondersteuning te bieden. Ik loop als het ware een stukje mee in je leven, voor zo lang (of kort) als nodig. We hebben gesprekken over de problemen die je bezig houden, over de dingen die jij in je leven tegen komt. Zo kan er duidelijkheid ontstaan wat er nodig is om tot een oplossing te komen.

Soms is het nodig om te kijken wat voor invloed gebeurtenissen uit het verleden hebben op je leven van nu. Als je dingen verwerkt en een plek kunt geven ontstaat er ruimte voor verandering en komt er energie vrij om je leven te leven. Energie die je eerder nodig had om te ‘overleven’ of anders gezegd je staande te houden.

Tijdens een sessie ga je steeds weer met je aandacht naar wat je waarneemt en je leert wat voor signalen je lichaam geeft. Je ervaart hoe het is om in contact te zijn met jezelf. Je leert jezelf kennen en accepteren én je vind vaak ook de antwoorden. De antwoorden op veel van onze vragen liggen namelijk meestal binnen onszelf. Je onderzoekt ingesleten gewoonten en patronen die je hebt aangeleerd en tegenhouden om het leven ten volle te leven. Welke stemmetjes houden je bijvoorbeeld nog tegen om jezelf te zijn of in het leven te staan zoals je het liefste wil?

Contact met jezelf geeft rust en stilte, overzicht, zelfvertrouwen, wijsheid, veerkracht en balans. Je voelt beter wat je wel en niet wilt, wat goed voor je is, waar je energie van krijgt, waar je passie en kwaliteiten liggen. Je hebt de veerkracht om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Je wordt vrijer in het maken van nieuwe keuzes, je durft je leven vorm en richting te geven. Kortom je leeft je leven.

Vanuit een warme en professionele betrokkenheid sluit ik me aan bij de thema’s die voor jou spelen.

Het kan hulp betreffen in de vorm van één of meerdere gesprekken, bijvoorbeeld om helderheid te krijgen over een situatie en van daaruit een beslissing te nemen, of emotioneel lucht te krijgen. Het kan ook zijn dat een traject meer tijd vergt; dit verschilt per persoon en is mede afhankelijk van de problematiek.

Aan de hand van jouw hulpvraag stellen we haalbare doelen waar we vervolgens zorgvuldig naar toe werken. Tussentijds evalueren we hoe de therapie verloopt, of we de juiste koers varen en we stellen dit bij wanneer dit nodig is.

Wanneer je besluit om een afspraak te maken ontmoeten we elkaar eerst voor een intakegesprek. Hierin maken we kennis met elkaar en vindt er overleg plaats over jouw hulpvraag. Je kunt vertellen waar je tegen aan loopt en waar je naar op zoek bent of wat je graag opgelost ziet. Ik vertel jou de mogelijkheden van de therapie en we kijken samen of de therapie kan gaan werken. Als je wilt is er tijd om kennis te maken met ervaringsgericht werken.

In de therapie werk ik vanuit mijn kennis, ervaring en intuïtie en maak ik gebruik karakteranalyse en verschillende ervaringsgerichte werkwijzen. Zoals inzichtgevende gesprekken, bodyreading en gronding, ademwerk, familieopstellingen, gestalt, rebirthing en meditatie.

Deze therapie is geschikt vanaf de leeftijd van 15 jaar en past binnen alle levensopvattingen. Lichaamsgeoriënteerde therapie kan naast reguliere behandeling bestaan (complementair).

Wanneer je meer wilt weten, of vragen hebt, bel of mail me gerust.

 

Zuiver van hart,
trekken we de wereld door
en raken in de ban
van alles om ons heen.
Je bent steeds ergens naar op zoek.
Maar het ontgaat je,
dat je dat wat je zoekt al bent.
.
Rumi